Gjør innsovningstabletter nervesystemet urolig?

Spørsmål: I går tok jeg innsovningstablett (på resept). Hatt søvnproblemer i flere år. Det er to-tre måneder siden jeg tok dette sist, fordi søvnen har vært bedre en lang periode. I dag hadde jeg body batteri på 43, sovepoeng på 48 og stress på 47. Systemet var tydeligvis påvirket av noe. Betyr det at sånne tabletter lager uro i nervesystemet?
Hilsen kvinne på 71

Svar: Det høres absolutt ut som det er tabletten som er årsaken. Det kan du eventuelt teste ut ved å følge med om det samme skjer neste gang du bruker den. Men jeg tror at det beste rådet er å unngå dem. Her er en artikkel som du kan lese. https://www.klikk.no/helse/medikamenter/derfor-bor-du-droppe-sovepiller-2506938 

Det er ikke uvanlig at sovemedisiner gir stress, underlig nok. Nå har du ikke skrevet hvilken det er, men siden du kaller det innsovningstablett er det nok av typen Imovane eller lignende. Disse legemidlene gir ikke noen god søvnkvalitet, selv om mange opplever at de sovner fortere. Her er noen artikler som kan fortelle litt om problemene ved dem:

https://sykepleien.no/2018/03/du-ma-betale-sovnen-med-renter

https://www.uib.no/fg/fkp/44755/langtidsbruk-av-sovemedisiner-har-ingen-effekt

https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/sovepiller-og-placeboeffekt

Jeg tenker, som mange leger, at disse innsovningstablettene ikke er et godt hjelpemiddel. Det kan være bedre å lære seg gode strategier for å roe seg ned på kvelden. Kanskje prøve beroligende meditasjoner som Yoga Nidra, lytte til en lydbok eller lignende. Eller de andre rådene i Pulskuren:
– Dropp kaffe etter kl. 12.
– Avslutt siste matinntak 4 timer før sengetid.
– Demp lyset etter kl. 20, eventuelt bruk blålysbriller som demper lys på kvelden.

Lykke til! Hilsen Dr. Torkil

Kommentarer