Søvnapne

Jeg har slitt med snorking, som antagelig har utviklet seg fordi jeg har hatt for vane tidligere å sove med åpen munn. Jeg fikk påvist søvnapne med AHI =24. Fikk da CPAP maskin. Har brukt den i ca 15 måneder nå, men jeg blir ikke venn med den. Har prøvd ulike masker og ulike innstillinger for trykk, og har funnet en innstilling som er akseptabel. Det fungerer ganske bra med ei neseputemaske nå, og jeg har vent meg til å kunne puste kun i nesen. Kan også nå sove uten maske, men med tape på munnen. Det kan gå hele natten, men da blir det mer våkentid og også noe snorking, men mye mindre snorking enn det jeg hadde da jeg sov med åpen munn.

Jeg har lyst til å prøve apne-skinne i stedet. Vil helst bli kvitt CPAP. Jeg er våken mange ganger i løpet av natta. Sover nok mest når jeg bruker CPAP, og CPAP-appen sier at jeg da har under en «hendelse» per time. (AHI < 1, som jo må være veldig bra.) Erfaringen over tid er at stressnivå går ned når jeg er våken og opp når jeg sover.

Ellers erfarer jeg at Garmin-klokka ofte tror at jeg sover lett, når jeg egentlig bare ligger i ro og er våken. Våkentid er ofte mye mer enn det som registreres av klokka. Da kan jeg også få gode stressmålinger, slik at klokka sier at natta har vært ok. Det er kanskje ikke så dumt, fordi jeg da allikevel ofte er i ganske god form dagen etterpå. Men det er jo veldig kjedelig å ligge mye våken.

Spørsmål: Jeg har ofte lav puls (rundt 50) og lavt stressnivå etter at jeg har lagt meg i senga, men før jeg sovner (i går kveld var stress nede på 1 etter at jeg hadde lagt meg i senga). Tenker bare gode tanker da. Men, slik vedleggene med utklipp fra Garmin-app siste natt viser (har en 945), så går puls opp og stressnivå opp og oksygenmetning ned når jeg sovner.

1. Er det ubehaget med CPAP ( evt. snorking uten CPAP), som gjør at jeg får dårlig søvnkvalitet?

2. Er det vanlig eller riktig at jeg skal ha lavere hvilepuls og stressnivå når jeg er våken enn når jeg sover?
(trodde at det burde være motsatt). Fastlegen min sier at (70 er helt fin hvilepuls for en 63-åring)

3. Er det slik at stressmålinger (med HRV som grunnlag), stort sett følger puls. Dvs. lav puls = lav stress (høy HRV)? Jeg har inntrykk av det. Trodde inntil nå at HRV var avvik fra normal hvilepuls, når man burde være i hvilemodus.

Svar: Hei! Her var det en del informasjon og jeg kan nok ikke svare på alt. Men, det illustrerer godt et vanlig problem. I 30–60 års alderen er forekomsten av søvnapné trolig 10–20 prosent blant menn og 3–10 prosent blant kvinner. Dersom vi tar utgangspunkt i de som ser at stressverdiene er høye på natten, er nok forekomsten enda vanligere. Løsningen er ofte en ubehagelig CPAP maske som skaper overtrykk, slik at det blir mer motstand og utvidede luftveier. Slik unngås de farlige pustestansene.

Problemet når du sover er faktisk så intenst at du har høyere puls når du sover enn når du er våken. Da er det selvfølgelig vanskelig å oppnå god og restituerende søvn. Det er veldig bra at du nå klarer å sove mer med munntape og puste med nesen uten maske. Håper du har videre forbedringsmulighet, enten med videre vektnedgang, om du skulle være overvektig, eller kanskje Øre-Nese Halsspesialisten har tiltak å sette inn. Uansett må du altså velge mellom pest eller kolera: Irriterende maske eller plagsom snorking. Dette er grunnen til at jeg stadig oppfordrer dere med høye stressnivåer på natten til å foreta en søvnregistrering for å utelukke søvnapne. Det er ikke alltid at en selv eller til og med partner oppfatter tilstanden. En annen ting du observerer er at selv hvilen uten søvn på natten gjør dagen bedre. Forhåpentligvis letter det irritasjonen om du ligger våken på natten.

Du spør om 70 i hvilepuls er vanlig. Jeg synes det ser ut som nattpuls 56 på bildet du viser. Det er OK. 70 i puls på dagtid er nok innenfor det normale og akseptable. Du spør om høy puls henger sammen med lav HRV og motsatt, og det gjør det som regel. Men det er for eksempel mulig å ha 60 i puls og ha ulike tall på HRV som er mer sensitiv på stress i det autonome nervesystemet. Jeg har nylig sett tall på en overtrent idrettsutøver som hadde samme hvilepuls på 45, men HRV på 12 når han var overtrent og 80 når han var i balanse.

Takk for at du la ved kurver, som også viser viktigheten av oksygenmålingen. I ditt tilfelle ville jeg kanskje investert i en Ouraring i tillegg. Den er bedre på søvnfaser og O2 nivå i blodet.

Lykke til videre!
Hilsen Dr. Torkil

Kommentarer

  1. Hei. Sleeptape reduserer ikke søvnapne, den bare er med på å gjøre at munnpustere blir vant til å puste med lukket munn, som er en nødvendighet når man ligger med maske. Jeg brukte dette i de første månedene etter at jeg fikk påvist søvnapne nettopp fordi jeg tidligere var en munnpuster. Så ble jeg vant til å sove med munnen lukket, og da sluttet jeg med tapen, men fortsatte selvfølgelig med masken:-).

 1. Takk for svar. Jeg har ikke vært innpå Pulskuren på ei stund, så ble overrasket når jeg nå så svar her.
  Jeg har alltid laveste puls og laveste stressnivå når jeg har lagt meg, men før jeg sovner. Puls og stress går opp når jeg sovner, selv om jeg bruker CPAP, men søvnkvalitet er bedre med CPAP enn uten. Oksygenmetningen er også bedre og mer stabil med CPAP enn uten. Har målt tilsvarende med et annet pulsoksymetri-apparat. (Contec CMS60D).
  Har BMI = ca 21, så vektreduksjon er vel ikke noen løsning for meg.
  Har nå fått time hos ØNH-spesialist, med for å vurdere mulig overgang til Apne-skinne. Har forhåpninger og gleder meg til det.
  Se artikkel https://tidsskriftet.no/2014/05/kommentar-og-debatt/skinnebehandling-mot-sovnapne

 2. Tape over munnen tror jeg har noe for seg, og tester det selv ut for å da måtte puste bare gjennom nesen. Nå er det som det aller meste også sådd tvil om effekten. Den mest naturlige måten sette på tapen for meg er horisontalt og som således dekker hele munnen. Imidlertid har jeg nå lest at det beste er å påsette tape verdtikalt, dvs rett under neseveggen.
  Bare et innspill i den pågående debatten om søvn.