Snus. Er det så farlig, da?

Spørsmål:
Jeg leste artikkelen om deg i DN og ble veldig interessert. Deretter fant jeg og lyttet til et par podkaster med deg og ble enda mer interessert. Nå har jeg bestilt boken og meldt meg inn her. Jeg lurer på følgende og det er rundt snus. Jeg har snust i mange år. Jeg har en krevende jobb og trener mye og er en mange vil kalle supermosjonist. Hva gjør snus med kroppen i forhold til stress stress? Er det veldig negativt? Jeg hørte at du også hadde snust tidligere, men kuttet ut. Spent på å høre dine erfaringer. Og hvordan klarte du å slutte og å aldri «se deg tilbake»?

Svar:
Hei, dette er et svært interessant spørsmål. Som nevnt i boken var jeg også en ivrig snuser. Nikotin er blant de mest avhengighetsskapende stoffene vi kjenner til. Det kjennetegnes ved at de som snuser eller røyker gjør det med svært jevne mellomrom. Å sette inn snus var dermed det første jeg gjorde om morgenen og det siste jeg gjorde om kvelden. I likhet med det de fleste av snusere jeg har møtt. Etter flere forsøk klarte jeg å slutte å snuse fast for omtrent 10 år siden. Konas misnøye med uvanen var nok utslagsgivende. Dermed snuste jeg bare en sjelden gang, for eksempel noen dager mot slutten av en to ukers arbeidsperiode som legevakt i distrikt. Etterhvert som jeg startet å bruke pulsmålere så jeg at det var betydelig mer stressende enn jeg hadde forestilt meg. Og jeg følte meg også mye mer sliten disse dagene, når jeg først kjente etter. (At jeg kunne bli sliten av snus var jo noe jeg aldri hadde tenkt meg, og dermed hadde jeg jo heller ikke lett etter tegn til det). Jeg fant dermed ut at gleden over snus var rimelig i undertall i forhold til ulempene: Mer stress, dårlig søvn og ikke minst å være avhengig av å ha snus tilgjengelig. Jeg måtte bestemme meg for om jeg ville bruke krefter på å håndtere snus, eller om jeg ville bruke disse kreftene til andre ting. Andre ting vant.

Gjennom arbeidet med boken har jeg også fått innblikk i mange andre snuseres pulsmålinger og ser at mine funn også gjelder mange andre. Faktisk er det jo en egen snussluttegruppe her på pulskuren.no. Men dessverre er ikke snus bare et fysiologisk tappende produkt. Det gir også en del sykdommer. For eksempel: Vi fant at bruk av snus gir økt risiko for kreft i spiserør, magesekk, bukspyttkjertel og endetarm. Snusbruk øker også risikoen for høyt blodtrykk, gir økt dødelighet etter kreft, hjerteinfarkt og hjerneslag, samt øker risikoen for ikke-affektiv psykose, diabetes type 2, metabolsksyndrom, vektøkning og fedme. Dette er noe av konklusjonen i en studie fra 2020. https://tidsskriftet.no/2020/06/kronikk/er-helserisikoen-ved-snus-undervurdert

Det at snus er et så lokalt skandinavisk fenomen gjør nok at det er mindre forskning på dette enn for eksempel i forhold til røyk, alkohol etc., som er mer verdensomspennende vaner. Likevel er det endel andre interessante, eller kanskje skuffende funn. Deriblant om sædkvalitet: https://www.tv2.no/nyheter/utenriks/snusing-kan-pavirke-saeden/14889878/.
Dette er litt interessant, for ofte er sædkvalitet et slags mål for tilstanden i cellene våre, de er lettere å telle og måle enn andre kroppsceller, av åpenbare årsaker. Et slikt funn tyder på at stressnivået vi kan måle på klokkene våre i forbindelse med snusbruk stemmer overens med det fysiologiske stresset vi påfører kroppen og som reduserer betingelsene for cellene våre. Noe av det første en stresset organisme vil spare på er forplantningsevnen. Derfor mister feks jenter som trener mye menstruasjon. Det virker som om de kreftene som kroppen må bruke på å håndtere snus må tas fra noe annet. For eksempel immunforsvaret, det tyder funnene om alle sykdommene som er involvert i den første lenken.

Når det gjelder trening og snus er det dermed logisk at snusbruk nedsetter evnen til restitusjon (kreftene er kanalisert mot snus) og øker skadetendens. Dette får vi bekreftet f.eks. her: https://www.dn.no/trening/-snus-gir-flere-treningsskader/1-1-1689360

Sårtilheling er også dårligere under nikotinpåvirkning. Derfor rådes pasienter til å kutte snus/røyk i 4 uker før og etter operasjon: https://klinikktrondheim.no/plastisk-kirurgi/fettransplantasjon/for-operasjon/

Sårtilheling er et lett observerbart tegn på at immunforsvaret sliter med kapasiteten av ulike årsaker. Det er til og med observert at par som sliter med krangling har dårlig sårtilheling. Om det er enda verre å både snuse og krangle samtidig kan jo være interessant å finne ut av!

Håper du kan dele funnene dine på snusgruppen. Hvordan klarte jeg selv å slutte uten å se meg tilbake? Her var målingene helt avgjørende. Først når jeg så den fysiologiske effekten ble det så lett å slutte at det gikk som en lek. Lykke til selv!

Kommentarer