Prosjekt bli frisk

Spørsmål:

Først litt bakgrunnsinfo om meg: Jeg er 35 år, Kvinne. Jeg er 174 cm høy og veier 76 kilo. Fikk mitt første barn i september 2020. Ble syk med post partum thyreoditt 4 måneder etter fødsel. Hadde først 2 måneder med høyt stoffskifte og så 3 måneder med lavt stoffskifte. Fikk normale prøver 5 måneder etter påvist sykdom(april 2021) – men følte meg alt annet enn frisk. Jeg var veldig sliten, og følte at kroppen hadde brukt opp lageret sitt. Fikk påvist jernmangel i juni 2021 og ble satt på høy dose jern. Det tålte jeg dårlig. Jeg sov veldig dårlig på det, og våknet opp like sliten som da jeg la meg. Jeg fikk også forverring av pms og mensen ble kraftig. Akkurat det motsatte av det jeg trengte når jeg prøvde å bygge opp jernlageret igjen. Pga av plagene med syklusen fikk jeg utskrevet p piller som skulle hjelpe på dette.
Etter tre dager på p piller fikk jeg et kraftig angstanfall/ kraftig høy puls litt etter å ha inntatt pillen på kvelden. Dette gjorde at kroppen min/nervesystemet mitt trodde det var farlig å sove. Kroppen gikk i kraftig angst/stressmodus når jeg prøvde å sove, og det ble fra den dagen helt umulig å sove i flere uker etterpå. Jeg gikk derfor fort inn i en kraftig depressiv tilstand med angst som eskalerte til å være en tilstand gjennom hele dagen. Jeg var kommet inn i et veldig dårlig mønster.
Pga søvnproblemet og depresjonssymptomer, fikk jeg utskrevet Remeron som er mot depresjon men som også skal være god mot søvn. Det hjalp litt på søvnen, men den gjorde lite for angsten. Siden søvnen ikke var bra nok fikk jeg også utskrevet alimemazin som hjalp veldig mye bedre på søvnen, endelig sov jeg. Etter ca 6 måneder på Remeron ble det foreslått å gå over på Cipralex som også er god på angst. Etter dette fikk jeg større bedring. Jeg tar nå 15 mg Cipralex og gjort det i snart ett år. Jeg har sakte trappet ned på alimemazin mens jeg har opplevd bedring på Cipralex, og tar alimemazin nå kun sporadisk.

Jeg føler jeg har kommet et godt stykke på vei, men jeg er fortsatt preget av det som har skjedd. Søvn er fortsatt svingende og jeg har derfor vært i en form for «prosjekt bli frisk fase» siden dette startet.

Plagene mine er fortsatt knyttet til søvn og stress. Jeg kan ha en hvilke puls på ca 63 på dagtid, men når jeg skal sove og sovner så øker pulsen til å ligge over 70-78. Hvis jeg våkner løpet av natten, så kan jeg se på Garmin klokka at pulsen går ned igjen til 63 før jeg sovner igjen og ser at den går opp igjen. Dette gir meg et høyere stressnivå når jeg sover og gir meg ikke den restitusjonen jeg trenger, samt kan dette stresset også vekke meg om natta. Dette kan bedre seg hvis jeg tar det veldig rolig i lang tid, men så fort jeg begynner å pushe meg litt på tur med hunden med feks å velge noen bratte bakker på veien for å få opp pulsen så merker jeg at denne stressreaksjonen blir verre/mer merkbar om natten. Jeg har ikke trent «ordentlig» på kjempe lenge(ikke etter barn og sykdom), men jeg går mye tur med hund og på trilleturer med barnet i vogn.
Det at litt trening på tur med hunden gir meg såppas mye utslag på natten og gir meg dårlig søvn hindrer meg i å trene mer og kraftigere. Dette stresset kan jeg kjenne både samme natten og også flere dager etterpå. Jeg føler meg låst i et dårlig mønster. Og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Alle steder står det jo at trening skal bedre søvn, og trening skal bedre stress og angst. Mens jeg får altså en forverring av dette når jeg prøver meg.

Etter å ha lest pulskuren så følte jeg at du satte ord på det jeg opplever i kroppen, en stresstilstand som jeg til nå jeg ikke kunne vise legen på blodprøver. Jeg har prøvd å forklare etter beste evne. Men ikke før jeg fikk lese boken følte jeg at jeg fikk flere ord å beskrive det med – at det er det autonome nervesystemet mitt som går bananas, som medisinene ikke helt når. Det bare er der, og jeg vet ikke hvordan jeg kan skru det av. Endelig kan jeg se det på Garmin klokka hva som skjer og hva jeg føler. Det er altså det autonome nervesystemet mitt som er i ubalanse?

Jeg syns det har vært vanskelig å formulere meg i forhold til dette problemet, men jeg håper jeg har klart å lage et bilde av historikken og situasjonen som den er nå.
Jeg ønsker å sove godt igjen, jeg ønsker å kunne trene når jeg vil uten å kjenne på konsekvenser på søvn etterpå, og jeg ønsker å bli helt ferdig med dette og finne balanse og bli helt frisk fra denne tilstanden.

Gjennomsnitts hrv de siste to ukene er 35
Gjennomsnitthvilepuls de siste to ukene er 64
Gjennomsnitt høy puls de siste to ukene er 122
4 dager til mens

Legger ved screenshot av pulsen min etter at jeg gikk to bryske turer med hunden opp bratte bakker dagen før. Jeg sov dårlig, våknet flere ganger, svettet masse gjennom natten og merket at jeg hadde høyere puls/et stress som ikke la seg.

Svar:

Hei,

Dette hørtes ut som en skikkelig slitsom periode, og særlig når du i tillegg har hatt et barn å ta hensyn til.

Fint at du legger ved skjermbilde av pulsen, selv om det ikke gir like god informasjon som Body Batterykurven kunne gitt. Ihvertfall ser jeg at pulsen går raskt tilbake etter turen, og det er jo et godt tegn.

Mine refleksjoner og spørsmål på dette er:
– Er det normalt det jeg opplever? Det er ikke uvanlig ihvertfall. Og det er kjent at 80% av autoimmune sykdommer hos kvinner oppstår i løpet av første året etter graviditet. Uten at en har helt klart årsak, men det er klart at betydelig stress med søvnmangel osv ihvertfall ikke bidrar på den positive siden.
– Jeg opplever at jeg ble veldig påvirket av thyreodittsykdommen og etter det tålte jeg stress veldig dårlig: Ja det er nok sannsynlig at en slik periode kan nedsette stresstoleransen over lengre tid.
Har det noen hensikt å få sjekket hormonbalansen i kroppen min? (Siden
thyreoditt og p piller har vært de to største bidragsyterne som har
sendt meg inn i denne uhelsen.): Det skader jo ikke å ta blodprøvene ihvertfall selv om det ikke er sikkert at de vil gi noe utslag. Det kan være greit å ha sjekket det ut slik at du slipper å undre deg over det.
– Hvordan skal jeg komme meg ut av denne dårlige greia, når det som liksom skal hjelpe (trening), gjør meg verre? Det høres nok ut som om hvile i ditt tilfelle er viktigere enn trening for å komme i slag igjen. Uansett er en halvtimes roligtur 3-5 ganger i uken tilstrekkelig for helsegevinst. Jeg ville lagt meg på det nivået. Og heller vært nøye med å bevege meg lett ofte i løpet av dagen slik at du unngår skadeeffektene av inaktivitet. Vi snakker 100-200 skritt hver time, altså når Garminklokken sier Beveg deg! Eller Oura ringen høfligere antyder : Time to stretch your legs a bit.

Hvis det er det autonome nervesystemet som styrer angsten som har satt
seg i kroppen når jeg sover. Hvordan skal jeg klare å skru det av? Jeg tror at å trene på pusteteknikker både i 10-20 minutter en gang om dagen, og kanskje noen korte økter på 1-2 minutter innimellom gjennom dagen er den beste strategien. Da vi du og kroppen erfare at du har en grad av kontroll.
(Denne økte pulsen når jeg sover er uten tanker, det er kroppen min som
går på automatikk her)
– Jeg er frustrert og lei meg, og føler meg
veldig annerledes og litt ødelagt. Hvordan skal jeg få kroppen og helsen
min på rett kjøl igjen? Jeg skjønner at du er frustrert å lei, men som jeg skriver i boken: Første skritt er å akseptere at det er slik det er akkurat nå. Jeg vet det er vanskelig, men det er enda vanskeligere å ikke gjøre det. Og tålmodighet. Du kan ikke forsere bedring, bare legge til rette for at den kan skje.
– Hvordan skrur jeg av seigliva stress som
bruker lang tid på å roe seg ned? Er det noe kroppen min mangler som
gjør at den ikke klarer å skru det av kort tid etter? Det er vanskelig å vurdere ut ifra disse opplysningene. Jeg vil tro at det har mest å gjøre med et overaktivt nervesystem som har gått på for høy fart over for lang tid. Da er det å klare å finne ro og balanse et stort og langsiktig prosjekt. Et skritt av gangen.
– Har du noen råd til meg? Det er mulig at strategiene og øvelsene i boken min Kamerakuren er ideelle for deg. Særlig de 11 første oppgavene som går på tilstedeværelse.

Lykke til, og kanskje vil det være andre med samme erfaring som deg som har nyttige tips i kommentarfeltet. (Jeg har ikke kapasitet til å følge med å kommentere, dessverre. Uansett er hovedmålet på pulskuren.no at folk hjelper folk)

Kommentarer

 1. Hei,

  Jeg kjenner meg igjen i storedeler av det du beskriver. Jeg har hatt noe som heter subakutt tyreoditt, som også er en forbigående tyreoditt. Min erfaring så langt (er midt i prosessen) er at jeg må ta en dag av gangen og følge med på klokken hva som er mine stressorer. Jeg isolerte meg veldig når jeg var syk, men for min del har det vist seg å være veldig dumt, jeg stresset mye mindre når jeg var i med andre mennesker, så denne helgen med dobbel 5 årsfeiring har merkelig nok gitt meg utgangspunkt.
  Jeg slet som deg veldig med å sove i en periode, nå kommer og går det litt avhening av hvor mye tankekjør evt angst jeg får. Det som har hjulpet meg om angsten er som verst er å legge meg helt inntil min mann og følge hans pust, det har roet meg ned når jeg typ skjelver av angst. Om jeg bare har tankekjør så pleier jeg å ligge i ro i sengen å puste inn mens jeg teller til 5 og ut igjen på mens jeg teller til 7. Da teller jeg “høyt” inni meg, på den måten så blokkerer jeg for alle andre negative tanker som kommer farende, det er ikke alltid jeg sovner, men i de fleste tilfellene så funker det. Det som også har gjort underverker for min del er vektdyne, jeg lånte tilfeldigvis min mann sin en dag han var vekkreist, og kjøpte meg lik dagen etter, det økte HRVen min ganske mye og jeg sovner fortere, om det er tilfeldig eller ikke vet jeg ikke, men det er kanskje verdt et forsøk. På curaofsweden tror jeg det er 50% om dagen, og om du bruker hjernesterk sin kode fra sist postcast så får du noen rabatter oppå det igjen.
  Også ta en ting av gangen, jeg er veldig enig i det Torkel skriver: Første skritt er å akseptere at det er slik det er akkurat nå. Jeg vet det er vanskelig, men det er enda vanskeligere å ikke gjøre det.
  Jeg har også begynt å bruke pusten veldig mye mer bevist, feks puste inn og ut 5 ganger før jeg spiser osv, mellom møter ol, så jeg nullstiller litt mellom ulike aktiviteter, og tømmer hodet.
  Også har jeg sluttet å spise etter 18, legger meg ca 21-22 og det har også hjulpet meg en del. Om jeg feks har beveget meg sent, og føler jeg må ha noe mat for å restiturere så spiser jeg noe veldig lett, feks et knekkebrød el.
  Det jeg også kan anbefale om utfordringene dine fortsatt skyldes et stoffskifte i ubalanse er å høre på stoffskiftepoden. For det første så hjelper den psykisk fordi man ikke føler seg like alene om utfordringene. Og i tillegg så kommer hun med en del triks som kan hjelpe deg å få det bedre, som feks blodsukkerstabil mat, stressmestring, få vitaminer og mineraler på plass (spes B12 og D vitamin) osv. Jeg har lært mye av å høre på henne og fulgt mange av rådene.

  Håper du får en fin reise fremover, for det er nettopp det det er, en reise som du kommer til å lære mye av, og som du kommer sterkere ut av på den andre siden.

  Om du har noen spørsmål, eller trenger å lufte noen tanker så ikke vær redd for å ta kontakt, så skal jeg gi deg tips om jeg har det 🙂

 2. Hei, takk for historien. Jeg har selv Long-COVID med blant annet fatigue. Etter en for stor anstrengelse blir jeg dårligere, og dette vises tydelig som økt stress på Garmin. Stress på dagen kan jeg motvirke til en viss grad, mens det kan være værre å få ned stress om natta. Som et resultat lader Body Battery (BB) dårlig, og jeg blir tom for energi.
  Etter å ha våknet med BB på 30-40 flere dager, våknet jeg i dag med 75! Det som har hjulpet meg er hvile, men jeg har også noen veldig konkrete ting sosm du også kan prøve:
  1) Kulde! Det er mange som får veldig god hjelp av kulde for å få ned stressnivået. Isbading er jo en mulighet, men mange bruker også kalde dusjer. Noen kalddusjer flere ganger om dagen, fordi det gir dem så god effekt! Andre igjen går ut på terassen i morgenkåpa. Jeg har satt. meg på en stol ute i 15-20 minutter og konsentrert meg om pusten. Stress går rett ned. Så setter jeg meg i en stol inne og hører på noe som jeg slapper av med. Dette har virket veldig bra for meg, og det virker som det hjelper meg på den påfølgende natten også.
  2) Meditasjon! Meditasjon har vært noe av det som har hjulpet meg mest. Det demper symptomer og roer ned tankekjør. Meditasjon kan være så mangt, å sette seg ned å fokusere på pusten er den enkleste måten. Det trenger ikke være så lenge.

 3. Takk for et fint innlegg! Jeg har selv hatt betennelse i kjertelen som gjorde meg”høy” og det ble så ubehagelig at vi valgte å bestråle kjertelen. Dermed har jeg hypothyreose og får medisiner for det.
  Problematikken min er dog fortsatt tilstede. Jeg sover dårlig, lader dårlig og har problemer med å få trent i perioder med følge av nattlig stress og også angst. Det som har hjulpet litt på ladinga er å prøve å få ned stress på dagtid. Tar kalde dusj om morningen og bruker Aswaghanda også på morningen. Har fylt opp lagrene med D og B vitamin . Spiser ikke etter 21 på kvelden og holder meg unna søtsaker og alkohol. Ihvertfall på hverdager. Det som også ser ut til å innvirke på ladekurven er å ta en Ibux før leggetid. Er det noen andre med erfaring på Ibux? Ser ut til å ta litt betennelse relaterte prosesser. Tenkte å lage en egen tråd om det kanskje men er det andre som har prøvde dette med Ibux?

 4. Jeg strever ikke med stress om natten annet enn når jeg er syk.
  Mitt tips til deg er å teipe munnen når du sover (jeg gjør det selv).

  Nesepusting har vært utslagsgivende for meg med stresset på dagtid. Får ikke kroppen i hvile med andre pusteøvelser.

  Litt uvant på natt i begynnelsen og det hender fortsatt at jeg våkner og tar av teipen, men det har gått overraskende greit.:-)

 5. Når du har en Hashimoto sykdom, så har du en inflammatorisk tilstand i kroppen. Tablettene du får gir deg bare tilskudd av hormoner, men gjør ingenting med den underliggende ubalansen i immunsystemet. Stresshåndtering er viktig. Men det handler om mer enn søvn, meditasjon, og kalde dusjer. Maten vi spiser påvirker inflammasjon i stor grad også.

 6. Hei, kom over denne nå og kjenner meg veldig igjen. Hatt stoffskifte i 15 år og har hatt mine ups and downs perioder. Stikkord for å bli bedre etter periode i ubalanse:
  1. Ikke stress med å trene, nervesystemet tåker det virkelig ikke.
  2. Rolig yoga er min livline, Yin yoga, Restoretive Yoga. Samt sannsetuter i natur i alle slags vær. Kognitiv læring, legge merke til lukt og lyder.
  3. Jobbe med å få bort spenninger, kiropraktor, osteopat
  4. Lytter på Yoga Nidra når du skal sove, elsker denne og gratis, https://insig.ht/oGEasivusAb
  Jobbe med å få så mye organisk søvn som mulig, går tur med hund før jeg legger meg.
  5. Mat… yes spiser mat som gir meg energi i disse perioder.
  6. Lære å si nei som er vanskelig, men hjelper.
  7. Sist men ikke minst ha tålmodighet. Du blir bedre, lover.

  Ingela ????

 7. Hei,
  Det er vondt å høre om hvordan du har hatt det de siste årene. Jeg har fått en økt forståelse for hvordan mineraler interagerer med hverandre og påvirker helsen vår, og særlig hvorfor jerntilskudd er skadelig. Jeg anbefaler deg å sjekke ut Morely Robins, også kalt “the magnesium man”, sin research på emnet (rcp123.org). Jeg håper det kan være til hjelp 🙂

 8. Hvis du fortsatt er litt stuck vil jeg anbefale deg på det varmeste å sjekke ut mindbody syndrom! F eks boka til Alan Gordon: «The way out». Sett god effekt på det meste av kroniske tilstander med denne tilnærmingen. Og særlig hvis du ikke finner noen feil på prøver, er det sannsynlig at dette kan hjelpe deg ???? Men viktig at du har utelukket mangler og feil først naturligvis. Teorien har litt forskjellige årsaksforklaringer, men en av de er at vevet blir utsatt for mild oksygenmangel pga det autonome nervesystemet som har undertrykt følelser og stress.