Når mammas søvn konstant avbrytes

Spørsmål: Småbarnsmamma på 35 år til 3 barn. Er i mammapermisjon med yngste på 6 mnd. Har brukt garminklokke i 2 måneder nå. Det jeg ser er at de nettene jeg blir vekket av baby (opptil 1 gang i timen), skyter stresset i været til over 90 bare ved hverdagsoppgaver (se graf 1). De nettene som er bedre tåler jeg stresset mye bedre (graf nederst). Spiser sunt, får nok fysisk aktivitet, tar pauser i løpet av dagen, drikker ikke alkohol. Søvn er kjempeviktig for å lade bodybattery. Hva gjør man når man har barn/baby. Føler selv at det ikke er så mye mer jeg kan gjøre. Skal man bare akseptere denne delen av livet, at man er sliten og tåler stress dårlig pga. søvnmangel?

Svar: Hei! Ja dette er en travel periode i livet og kanskje den viktigste å ha en slik måler for å unngå å virkelig pådra seg alvorlige sykdommer. En svært stor andel av autoimmune sykdommer oppstår det første året etter fødsel. Det er ikke utenkelig at den dårlige søvnkvaliteten og stressnivået som følger er medvirkende årsak. Jeg kan også kjenne igjen at etter dårlig søvn vil det kreve mer mobilisering av krefter for å gjennomføre de samme daglige aktivitetene som ikke gir stress etter en god natts søvn.

Her gjelder det å akseptere det du ikke får gjort noe med. En frustrasjon eller irritasjon over situasjonen vil bare forverre den. Forsøk å få avlastning og prioriter å sove i den perioden. Både noen timer i løpet av dagen og en hviledag/helg der du kanskje bare har med det minste barnet kan hjelpe mye. Det er en gruppe her på pulskuren.no for småbarnsforeldre. Det er sikkert en god ide å legge ut spørsmålet der. De har sikkert bedre svar enn meg!

Lykke til og det er godt at den perioden går over!

Hilsen Dr. Torkil

Kommentarer