Har ME, ønsker et friskere liv

Spørsmål: Nytt medlem her, kvinne 47. Til nå har jeg kun brukt Fitbit med hvilepuls og HRV, men skal gå over til Garmin. Hvilepuls ca 80. Har en HRV som ligger jevnt på ca 10–11, har målt HRV i noen måneder. Jeg er i svært dårlig form og funksjon, har ME. Spiser sunt, ikke alkohol. For dårlig for isdusj, trening etc. Hva anbefaler du å gjøre?

Svar: Hei! Dette er dessverre en vanlig problemstilling for tiden. Jeg regner med at du er utredet for andre årsaker til tilstanden, ettersom det er konkludert med ME. Med fare for å gjenta meg selv fra tidligere bloggposter, så ville jeg først ta en utvidet test for matintoleranse på Lab 1. Ta gjerne urinprøven de tilbyr også. (For ordens skyld; jeg er ikke koblet til dem). Det er viktig å utelukke at matintoleranse er deler av årsaken.

Som regel er det en kompleks problemstilling bak en slik situasjon. En HRV på 10–11 speiler alvorlighetsgraden. Når du får den nye klokka vil du kunne lettere oppfatte de faktorene som gjør deg mindre stresset. Sannsynligvis vil du ha få perioder i «blått» med parasympatisk tilstand. Men det lønner seg å identifisere de dagene med minst stress og få oversikt over hva du gjorde disse dagene.

Gjennom Garmin Connect appen vil du kunne se hva ditt kondisjonsnivå er målt i VO2 max. Det kan du bruke til å tilpasse bevegelse til ditt nivå. I din situasjon bør du ha en klokke som viser treningsevne, selv om du kanskje ikke tenker på lette turer som trening. Med ME vil gjerne grensen for å få melkesyre være betydelig lavere enn hos andre. Melkesyre vil medføre et mye større restitusjonsbehov. For å komme seg ut av dette er det nok likevel nødvendig å øke den fysiske kapasiteten ved bevegelse. Graden av anstrengelse på den enkelte aktiviteten vil du se når du logger økten på klokka.

Følg gjerne med på Arilds helsereise, der vil du se hvordan vi går fram. Det er også en egen ME gruppe her inne på pulskuren.no. Der vil du sikkert få enda bedre råd. Og det aller beste er å legge ut kurvene dine i Pulskuren Hovedarena, hvor det er godt over 3000 medlemmer, både dagskurver og periodekurver, og med mest mulig presis beskrivelse av dagene. Folk er flinke til å hjelpe hverandre der.

Jeg ønsker deg lykke til!
Hilsen Dr. Torkil

Kommentarer