Hvordan senke stressresponsen?

Spørsmål:
Hei jeg har brukt Garmin vivomove i 8-10 uker nå, og har i samme periode stort sett vært i 100% sykmelding pga utmattelse/stress. Jeg har har etter litt justeringer stort sett god søvn og kommer opp i BB på rundt 75/80 hver natt. Så og si kuttet alkohol, spiser sunt og er i daglig lett fysisk aktivitet. Har få åpenbare stressorer i min hverdag når jeg nå ikke jobber.

Prøver å gjøre pusteøvelser og yoga flere ganger i uka. Men opplever at jeg sliter voldsomt med å oppnå hvilemodus iløpet av våken tilstand. Kroppen fyrer av stress jevnlig og hele dagen, til tross for at jeg hviler.

Får samme konklusjon hver dag; at jeg har tømt energilager og risikerer utmattelse. Ofte er BB nede på 5 tidlig kveld. Dette fortviler og stresser meg nok en del. Vet ikke hvordan jeg skal knekke koden og klare å slå av stress-responsen i en ellers rolig hverdag uten jobb.

Andre som opplever dette? Svært takknemlig for innspill her!

Svar:
Dette spørsmålet er nok aktuelt for svært mange. Og slik så også mine kurver ut i lang tid. Og siden du også har vært såpass preget at du har vært sykmeldt for stress og utmattelse er det naturlig at det kan ta lang tid å komme seg.

Jeg ser av kurven at du har god restitusjon på natten og det er jo et lovende utgangspunkt. Det er sannsynligvis noe som har beskyttet deg mot at dette har rammet deg tidligere. Dermed er din oppgave noe lettere enn for mange andre som har mye nattestress.

Av kurven ser jeg at du går fra 0 til 100 i det du står opp. Jeg ville kanskje startet med å har roligere morgener? Kanskje ligge i sengen et kvarter og bare være tilstede før du gyver løs på dagen?

Dersom det ikke er tegn til at du roer deg under yoga og pusteøvelser bør du kanskje se etter andre metoder? Kanskje noe så enkelt som å ligge på sengen og lytte til musikk, en lydbok eller en podcast? En powernap? Senke romtemperaturen? Kanskje det passer deg bedre å huske på 1-2 minutters rolig pust med lukkede øyne en gang i timen eller mellom gjøremål?

Uansett gjelder det å være tålmodig og ikke la seg frustrere, det er ihvertfall ikke beroligende. Ta et skritt av gangen, sikt deg inn på BB på 10 på kvelden i første omgang. Om et par måneder kanskje 15 osv.

Lykke til!

Hilsen Dr. Torkil

Kommentarer