Veien ut av utmattelse

Spørsmål: Takk for fantastisk bok. Jeg har nå investert i en Garmin Fenix 7 klokke, og har startet målinger. Jeg har vært i en utbrenthetstilstand over 4 år. HRV som vises er derfor, ikke overraskende, nedslående. Det som har overtaket meg mest er hvor dårlig jeg lader gjennom natten, tross mange timer søvn. Er det kun redusering av stress på dagtid som kan innvirke på stress på natten? (Sett bort fra mat og alkohol, selvfølgelig.)

Og er det sånn at jeg kun bør trene så lett som klokken viser? Har løpet endel, men ut fra bodybattery viser det seg som svært lite hensiktsmessig, og treningsevnen har stadig status som lav. Det har vært fint for meg å løpe i krevende perioder, men nå innser jeg vel at å roe ned er eneste veien ut av utmattelse /utbrenthet.

Takk for svar!

Svar: Hei, takk for at du likte boken!
Ja, det er nok slik at en utbrenthetstilstand oftest viser seg i høyt stressnivå. Det kan være en riktig møysommelig og langsom prosess å snu. Jeg ville absolutt forsøkt både antiinflammatorisk mat og tidsbegrenset spising. Mange har hatt god bedring av dette.

Jeg ville i en periode bare ha gått istedenfor å trene hardt. Eventuelt gått med litt tung sekk på ryggen, såkalt «rucking». Og eventuelt heller gjort smidighetsøvelser som yoga, tai chi, qi gong og lignende med liten belastning. Følg gjerne med på kondisjonstallet. Og ja, følg treningsevnen på klokka noen måneder og se hvordan stressnivået endrer seg.

Lykke til og god bedring!

Hjertelig hilsen Dr. Torkil

Kommentarer