Sprek, busy – og utfordringer i kø

Spørsmål:

Mann, snart 62 år. Har våre fysisk aktive i største delen av mitt voksne liv, på ivrig mosjonsnivå. D.v.s har sprunge ein del 1/1 maratonløp og enda fleire ½ maraton løp, så det har gjerne blitt mellom 200 – 360 mil pr år alt etter livssituasjonen. Vinteren 2016 fikk eg oftere og oftere problemer med at alle krefter forsvant under aktivitet. Konklusjon etter mange undersøkelser var noko dei kalla venstre ventrikkel hyperto-eit eller anna. Dette såg dei på EKG. Det blei konkludert med årlig kontroll og at eg kunne være aktiv innafor smertegrensen. Vinter 2019 var dette så ille, hadde då gjerne puls på 25 ved rolig gang, sjølvsagt svimmel med blodprøver som viste hjertesvikt, leversvikt med meire. Rutine EKG viste AV blokk grad 3, og tre dager etterpå hadde eg fått operert inn pacemaker. Etter det har livskvaliteten kome tilbake og eg er på nytt fysisk aktiv igjen, heldigvis. Det gjer meg stor glede og nedstressing i ein travel kvardag.

2018 fjerna eg også ein føflekk med kreft, med påfølgande operasjon på Haukeland sjukehus. Her har det våre jevnlige undersøkelser av hud og lymfeknutar. I vinter har det kome til ein god del nye og forstørra lymfeknutar i eine lysken. Heldigvis utan kreftceller. Det blei sagt knutane kan indikere ein eller anna inflammasjon.

Svært måteholden med alkohol, bra kosthold, 179 cm, vekta ligg stort sett mellom 71,5 – 72,5 kg.

I 1998 var eg med og grunda eit it selskap og blei dagleg leder her fram til no. Selskapet har vokst til 170 MNOK i omsetning og ca. 40 tilsette, så det har våre tankekøyr 24/ 7 i mange år. Med aukande søvnproblem, migrene, osv. I vinter var det såpass at fastlegen insisterte på å sjukmelde meg.

Eg har brukt Garmin gps-klokker sidan 2006, i første omgang som løpeklokke. Siste åra også som aktivitet- og helsemåler, så har mykje data samla. Nå har eg Garmin Epix 2 som frå og med sommaren 2022 fekk SW som målte HRV om natta. Så til spørsmåla:

1. Synkande HRV

I vinter har nattlig HRVverdi gått jevnt nedover. Før jul var gjerne 7.dg HRVsnitt rundt 65–70 med grunnlinje på 54–71. Nå er dagers snitt frå 38–45 med grunnlinje på 41–53. Dette kan eg i liten grad sjå gjenspeile seg i body batteri eller stress. Har alltid relativ låg stress i følgje Garmin. Derimot reflekterer treningsevne dette, den påpeiker ofte ubalansert HRV og dårleg søvn.(Garmin er som regel aldri fornøgd med søvnen min). Eg har forsøkt det meste av det du foreslår i boka, Isdusing kvar dag, pusteøvelser, moderat spising om kvelden – men ser ikkje ut som HRV går opp igjen. Løpeformen er god, d.v.s ikkje påvirka av nedgåande HRV.

Kan du tenke deg til ein årsakssammenheng her? Kan det være at pacemakeren påvirker HRV? Kan det være ein anna inflammasjon ref. forstørra lymfeknutar ? Eller er det i det heile tatt hensiktsmessig å bry seg om det?

2. Spisevindu

Eg har også forsøkt å legge inn eit opphald på spising, typisk ingen mat etter middag som ofte er rundt 17 til 18 og fram til frukost rundt 07:30. Eg er vant til å småete litt om kvelden, rett nok sunne matvarer. På grunn av mitt fysiske aktivitetsnivå er eg ofte svolten også om morgenen. Uansett, dette forsøket førte med seg forstoppelse med vektoppgang og for første gang problemer med hemoroider. Eg har gått tilbake til det gamle mønsteret og forstoppelsen er vekk. Spørsmålet blir om den slags lett fasting er for alle?

Svar:

Hei

Det hørtes ut som en strevsom periode på mange måter. Og sikkert flere mulige faktorer som kan forklare funnet med at HRV har sunket. Årsaken til at body battery og stress fortsatt er lavt er at disse verdiene tilpasser seg din nye baseline. Så den reduserte formen kan måles med HRV tallet som du beskriver. Jeg tenker at det er et signifikant funn som du gjerne må videreformidle både til fastlegen, kreftlegen og hjertelegen. Årsaken kan jo ligge innenfor alle disse tre sine felter. Ihvertfall om det ikke er din kondisjon som er blitt dårligere. Så sjekk gjerne kondisjonstallet som du også finner på klokka. Om det tallet er dårligere enn før kan din reduserte kondisjon være årsaken.

Når det gjelder fasteperioden kan det være at du evt burde begrense spisevinduet gradvis slik at tarmene får vent seg til den nye rytmen og at du dermed slipper forstoppelsen. Mulig du også kan spe på med litt Duphalac f.eks. for å forhindre forstoppelsen. Jeg tror det er viktig særlig i ditt tilfelle å prioritere at tarmene får en lengre periode uten fordøyelse på natten. Om det likevel viser seg å føre til større plager enn nytte så kan det være greit å fortsette som tidligere. Men jeg tenker altså at det er verdt å gjøre et forsøk til.

Lykke til og god bedring!

Hilsen Dr. Torkil

Kommentarer

  1. Min HRV ligger på 20-25. Skjønner ikke når jeg leser at andre har så mye højere tall. Jeg er ganske så stresset og utmattet etter covid injeksjon og etterfølgende covid. Hva kan jeg gjøre for å højne HRV-tallene?