Enormt god innsats for bedring!

Spørsmål: Jeg er en dame på 48 år med diagnosene ADHD og ME. En «morsom» kombinasjon i seg selv, som du sikkert skjønner. Det har tatt lang tid for meg å finne veien ut av ME-helvetet. Jeg har vært blant de sykeste, og siden det ikke finnes medisin, har jeg – om jeg skal si det selv – lagt ned en enorm innsats for å få bedre helse. Det har tatt tid, men jeg har per i dag mild grad og har begynt å trene styrke, kan nå gå lange turer og være sosial – alt uten å få vesentlig symptomforverrig. Jeg spiser stort sett lavkarbo, tar Omega-3, Trio-Be, D-vitamin, mediterer hver dag, jobber med pust og spiser mye ren og fornuftig mat. Jeg har fått søvn på stell, og avslutter nå Quetiapin etter ca 8 år for å gå over på Melatonin. Alt i alt har jeg kommet enormt langt!

Jeg ser på min Fitbit at HRV er veldig sensitiv og havner fort under 20. Har aldri vært over 40, men normalen ligger på 26–30. Hvilepuls er normal, ca 70. Pustefrekvens på 13–14. Oksygenmetning på 93–95 %.

Hva tenker du om disse tallene og det totale bildet?

Svar: Hei! Først og fremst tenker jeg at ADHD nok disponerer for å få ME. Når jeg blar gjennom hukommelsen vil nesten alle jeg har møtt med ME problematikk i sin fremtreden ligne svært på de med ADHD/ADD. Det er nok noe med den høye farten som disponerer for å gå på en smell.

Det er tydelig at du allerede har lagt inn en betydelig og vellykket innsats for bedringen din. Jeg vil tippe at de tallene på Fitbit måleren er ganske representative og tyder på at du er innen normalverdi for alderen. Nå som du kutter i Quetiapin kan du nok oppleve at HRV bedrer seg enda noen hakk, ettersom takykardi/rask puls er en hyppig bivirkning. Så det kan være interessant å følge med på. Del gjerne i Medisiner og HRV gruppen her inne. https://pulskuren.no/groups/medisiner-og-hrv/

Ellers er det bare å fortsette i samme sporet. Min erfaring er at når ME pasienter får kontroll på det autonome nervesystemet har de ekstremt stor kapasitet på mange områder. Lykke til!

Hilsen Dr. Torkil

Kommentarer