Covid fillerister fysiologien

Spørsmål: Hei! Eg er ei aktiv 5-barnsmor på 40 år som sårt treng hjelp til å «bli meg sjølv» igjen. Var i tipp topp form i vinter, med «perfekte» målinger på klokka. Så fekk eg covid i mars, og alt vart snudd opp ned. Etter den første sjukdomsperioden var fortsatt stressnivået høgt og kroppsbatteriet svært lågt. Slik er det fortsatt! Eg har mista kontroll over stressnivået, og det parasympatiske nervesystemet blir sjelden aktivert. Nettene er også oransje, det er veldig frustrerande. Eg er/var i god fysisk form, et ikkje måltid om kvelden, drikk ikkje alkohol. Har prøvd kalde bad, men stressnivået går til himmels etterpå.

No er eg veldig frustrert og lei, for eg har ikkje sett bedring. Svært lite kvile dei siste 10–12 vekene har ført til utmattelse, og energinivået er fortsatt på bånn.

Bildet viser dagen i dag. Alle dager er slik. Gjennomsnitt stressnivå på 45–50. Våkner med BB på 25–35 kvar dag. Tar gjerne imot råd om korleis eg skal klare å få en god balanse mellom stress og kvile igjen.


Svar: Hei! Du er dessverre en av mange som har sendt meg omtrent likelydende spørsmål her. Det er en sverm med slike stressmålinger etter Covid. Alt tyder på at for mange er Covid en utrolig stor påkjenning. Det er kanskje bare kyssesyken som tidligere har vært i nærheten av å filleriste fysiologien vår så lenge i ettertid. Foreløpig vet vi lite om hvorfor noen får mer etterdønninger enn andre.

Fordelen er i hvert fall at det blir synlig på disse målingene, og at en derfor slipper å stå uten noen objektive mål på tilstanden, noe som ofte er nødvendig i møtet med de ulike delene av hjelpeapparatet.

Jeg tror at mye av denne helingsprosessen bare må tillates å gå sin gang. Akseptere at det tar tid og at det ikke går an å presse kroppen til å bli frisk fortere. Prøv å finne en balanse mellom lett, jevnlig bevegelse, helst uten trening som påfører melkesyre, og fokuser på søvn og pauser innimellom så godt det lar seg gjøre. Selv tok det meg over et år å komme tilbake på samme kondisjonstall som før Covid. Jeg tror ikke det er lurt å hvile for mye heller, men som 5 barns mor er vel det uansett ikke et alternativ. Derfor tror jeg det er viktig at du hviler så mye som du har anledning til i hverdagen. Jeg opprettet en gruppe for Long covid, bli gjerne medlem der:  https://pulskuren.no/groups/long-covid/ 

Lykke til med bedringen!
Hilsen Dr. Torkil

Kommentarer

  1. Hvile er essensielt. IKKE press igjennom symptomer, da er det fare for å minske aktivitetsvinduet ditt. Ny artikkel i Forbes viser betennelse i Vagus-nerven, det samsvarer med mine egne erfaringer. Mtp høye stressnivåer og fordøyelsesproblemer. Min erfaring er at kalde dusjer gjorde stressnivåene verre, men jeg tålte isposer og kaldt vann på håndledd og i ansiktet. Jeg hadde også god nytte av enkle massasjeøvelser på øre og øyne for vagusnerven. https://www.forbes.com/sites/williamhaseltine/2023/07/07/new-insights-into-long-covid-point-to-damage-to-the-vagus-nerve/

    1. Veldig interressant informasjon du deler her, takk! Kunne du ha delt en link med mer informasjon om massasje av øre og øyne for å stimulere vagus? Har lett etter informasjon om dette tema, men finner lite.

  2. Hei- kan du anbefale en Garmin klokke som har alle nødvendige målinger som jeg trenger.
    Sliter med etterdønninger av covidsykdom- og har derfor ikke tatt vaksine nr 5( som min alder burde) har Apple Watch men ønsker en Garmin med alle målinger på 1 sted
    Takknemlig for svar, hilsen fysioterapeuten wadil