Vil ADHD medisiner påvirke body battery og HRV?

Spørsmål: Om ikke lenge skal jeg begynne utprøving av ADHD-medisiner. Vet du om de typene sentralstimulerende medikamenter vil gi et negativt utslag på body battery og HRV? Det vil jo i såfall bli lite motiverende å følge med på klokka hvis det er tilfellet.

Svar: Jeg regner med at disse medikamentene vil øke pulsen og dermed gi et lavere HRV tall. Det er forøvrig en egen ADHD gruppe her inne, og du vil kanskje få enda bedre svar om du legger ut spørsmålet der. Dette er jo medikamenter som trigger den sympatiske adrenalindominerte delen av det autonome nervesystemet. En vet vel ikke eksakt hvorfor disse medisinene hjelper mange med ADHD. Uansett så må du vurdere hvor god effekt medisinene har på livskvaliteten, konsentrasjon, evnen til å være organisert og så videre. Dersom dette åpenbart bedres, så ville jeg prioritert det aspektet.

Jeg likte godt boken til Kristin Leer: https://www.norli.no/boker/dokumentar-og-fakta/familie-og-helse/medisin-og-sykdom/adhd-4. Hun er en lege som fikk diagnosen i voksen alder. Det kan være mange andre veier til bedring av symptomene på ADHD også. Antiinflammatorisk kost, stabilt blodsukker, meditasjon og trening er blant de tiltakene som mange har nytte av.

Jeg kan raskt peke på noen artikler. Om du søker på ADHD og de ulike emnene vil du finne mange resultater. Her er noen aktuelle:

Meditasjon: https://www.additudemag.com/mindfulness-meditation-for-adhd/https:

Trening: //www.additudemag.com/the-adhd-exercise-solution/

Kost: https://drhyman.com/blog/2015/10/21/7-strategies-adhd/

Blodsukker: https://sachscenter.com/to-better-manage-adhd-reduce-glucose-levels-to-increase-self-control/

Lykke til og hold oss gjerne oppdatert!
Hilsen Dr. Torkil

Kommentarer

 1. Spennende spørsmål???? Vi vet ikke helt hvorfor eller hvordan sentralstimulerende medisiner virker. Men de gir økt puls og økt blodtrykk. Dette vil gi økt sirkulasjon og blodtrykk også i de indre kjernene dypt i hjernen, der blant annet området som styrer våkenhet og oppmerksomhet ligger. Så man kan tenke seg at økt puls og blodtrykk, gir økt aktivering av disse områdene, og at det kan forklare noe av den ønskede effekten av ADHD medisiner.
  Alle som tar sentralstimulerende vil få denne effekten, også personer uten ADHD.

  1. “Alle som tar sentralstimulerende vil få denne effekten, også personer uten ADHD.”
   – åh! Eg har forstått det slik (frå lang tid sidan, kan vera ny forsking) at for personar med ADHD virkar desse stoffa slik at dei roar ned, men for andre motsatt. Men det er kan hende auka blodgjennomstrauming som gjer det lettare å roa ned?

 2. Jeg har selv gått på utprøving av ritalin i 1 veke nå og merker stor forskjell på søvn spesiellt og sliter med å få kroppen i lademodus. Sovner ganske greit men veldig lite blått på grafen.Håper det går over når kroppen blir vant med medisinen vill tru den trenger litt tid til å tilpasse seg. Vill tru det er individuelt hvordan kroppen reagerer på de forskjellige sentralstimulerende medikamentene noe som fungerer for meg fungerer kansje ikkje for deg. Er heldigvis fleire typer man kan teste om det ene ikkje fungerer.

 3. Hei Torkil,
  Du nevner : “Det er forøvrig en egen ADHD gruppe her inne, og du vil kanskje få enda bedre svar om du legger ut spørsmålet der.”
  Jeg finner ikke denne gruppen ? Kunne vært interresant og hvite litt mer da min datter har ADHD.