Sunn frisør med bånn body battery

Spørsmål: Nå må jeg bare spørre om hvorfor jeg ikke får opp mitt body battery. Jeg forstår ikke hvorfor. Jeg har brukt garmin venu 2S siden september. Lever etter mitt syn veldig riktig. Jobber som frisør, spiser sunn mat med masse grønnsaker, nesten ikke sukker, røyker ikke og drikker ikke alkohol i det hele tatt. Trener litt styrke hver dag og går mye i skog og mark . Tar to minutter kald dusj hver dag og faster også 16 timer daglig. Men uansett så får jeg ikke ladet mitt body battery, og det ser ut som om natten er full av stress selv om jeg sover i 7-8 timer. Blir helt stressa og lurer jo på om jeg er syk uten å vite det når jeg stadig våkner med BB på 29 og hele natten er orange …

Svar: Dette høres slitsomt ut! Men det kommer an på om du også føler at det er såpass slitsomt. For de fleste vil det å stå opp jevnlig med et body battery på 30 være forbundet med slitenhet og en del symptomer. Du skriver ikke noe om hvordan du faktisk føler deg når du står opp, eller om du har noen spesiell problematikk eller symptomer som følge av stressnivået. Derfor svarer jeg på generelt grunnlag, som råd til en som opplever et høyt stressnivå, og som også ser det på stresskurvene.

Du har gjort mye riktig med tanke på livsstil. Din jobb som frisør kan medføre betydelig belastning med fysisk arbeid, mye i stående posisjon – og kommunikasjon med de som blir klippet. Det kan være en ganske stor belastning. Min legeerfaring er at frisøryrket generelt er forbundet med en del helseproblemer. Det kan også leses av denne rapporten her: https://noa.stami.no/yrker-og-naeringer/noa/frisor-og-velvaere/

Jeg tenker at det er veldig bra at du trener styrke, for det er nok nødvendig i jobben din. Å gå tur er også bra. Med tanke på stressende jobb så ville jeg hatt enda mer fokus på en avstressende aktivitet på fritiden. Det skriver du ikke noe om. Ettersom du har såpass stress på natten ville jeg i ditt tilfelle forsøkt å finne måter å roe ned på kvelden som første strategi. Hvis det passer deg, forsøk gjerne apper som Headspace eller Calm. Eller test ut Yoga nidra via Spotify eller YouTube. Du kan eventuelt også ligge helt rolig og lese, lytte til lydbok eller podcast.

Dersom ingenting hjelper ville jeg kontaktet legen for å sjekke at alt er i orden med vitaminer, osv. Det er en oversikt i Pulskuren om hvilke prøver jeg anser som viktige, og hvilket nivå disse prøvene bør ligge på. Vær oppmerksom på at grensene for hva som er normalt (som mange leger refererer til) ikke er det samme som hva som er optimalt. Del gjerne kurver i Pulskuren hovedarena og still spørsmålet der, for det er mange i din situasjon som har funnet gode løsninger.

Lykke til! Hilsen Dr. Torkil

Kommentarer