Gravid med høyt stressnivå

SPØRSMÅL: Jeg sender melding igjen, selv om jeg skjønner at du sannsynligvis ikke har kapasitet til å svare alle som skriver her. Jeg er gravid i uke 34 og har brukt garminklokken i ca 2 uker nå. Har foreløpig ikke hatt BB på over 27 noen gang, jeg våkner som regel med BB rett i overkant av 20, og når jeg legger meg om kvelden er den aldri over 5. Har høyt stressnivå både natt og dag, gjennomsnittsgrafene ligger mellom 60 og 70. Klokka sier at søvnkvaliteten min er dårlig (det var ikke overraskende), med svært lite dyp søvn/remsøvn (snakk om minutter), lite og ingen hvile, og mye våkentid. Antall timer med lett søvn er ok i følge klokka. Det jeg bekymrer meg for, er om dette stresset påvirker babyen i magen negativt, eller om det rett og slett er mye stress og dårlig avslapping nettopp fordi jeg er gravid. Jeg finner svært lite info om dette, både i boka di og på nett, og vet ikke hvor det evt finnes tilgjengelig info om dette. Jeg føler meg trett og sliten så og si hele tiden, men det tenker jeg er ganske normalt nå som jeg er ganske høygravid. Jeg forsøker pusteøvelser osv, uten at dette påvirker målingene i særlig stor grad. Vil gjerne høre hva du tenker om dette.

SVAR: Hei, ja det er så utrolig mange som spør og jeg benytter anledningen til å oppfordre dere til å stille spørsmålet samtidig i Pulskuren-hovedarena. Særlig om det haster å få svar. Nå har jeg fremskyndet denne for å rekke å svare før du føder!

Her er det på sin plass å skryte av Whoop og fordelen de har med at brukerne sender inn skjema over aktivitetene sine og som brukerne har nytte av i de ukentlige og månedlige rapportene. Siden Whoop har tilgang på så mye informasjon har de lært ting om HRV gjennom graviditeten som er banebrytende. Dette kan du lese om her: https://www.whoop.com/thelocker/understanding-every-stage-of-pregnancy-with-new-pregnancy-coaching/

og her: https://www.whoop.com/thelocker/pregnancy-study-exercise-hrv-rhr/

Hovedfunnet ser du i kurvene over puls og HRV. At det er en «flip» 7 uker før fødsel der pulsen synker og HRV øker. Dette er noe helt nytt og oppsiktsvekkende og som sier noe om når en kan forvente fødsel. Det kan være at du i de siste ukene har befunnet deg på punktet i kurven med lavest HRV og at det snur nå fram mot fødsel. Du kan også høre om det i denne podcasten: https://podcasts.apple.com/no/podcast/whoop-podcast/id1445509665?i=1000585644241

eller denne: https://podcasts.apple.com/no/podcast/whoop-podcast/id1445509665?i=1000554924650

Her er det også råd om trening og kost.

Når det gjelder ditt konkrete spørsmål om stressnivået og påvirkning av fosteret har jeg søkt litt på nettet og funnet at det er endel forskning på HRV og graviditet. Men ikke såpass lett å tolke for meg som ikke er ekspert på det at jeg tør å uttale meg med noen form for sikkerhet. Men det er klart at det kan ha betydning. Ditt spørsmål minner meg på forundringen under Covid om hvor det ble av de premature fødslene: https://www.aftenposten.no/verden/i/3JWmVd/hvor-er-de-premature-babyene-spurte-legen-det-er-ingen-va… Det kan jo tyde på at den roligere hverdagen under starten av pandemien senket stressnivået og dermed ble det født færre premature. Men jeg har ikke sett den endelige konklusjonen på dette.

Uansett kan det være lurt å gjøre det som er mulig for å dempe stressnivået. Det er jo endel som er utenfor din kontroll og som er en uunngåelig følge av belastningen ved en graviditet. Kanskje bør du vurdere delvis sykmelding i samråd med lege om jobben din er stressende. Hør gjerne med fastlegen eller jordmor for å rådføre deg. Funnet ditt med såpass lav bodybattery er ihvertfall et interessant klinisk funn. Og ettersom det er mange kunnskapsrike folk her inne på pulskuren.no kan det være at de i kommentarfeltet klarer å finne frem til informasjon som jeg ikke rekker å tråle gjennom. Uansett er det viktig å ikke bekymre seg, dette er mest sannsynlig en normal tilstand for kroppen som vi er laget for å håndtere uten at det går ut over barnets helse.

Kommentarer