Gir pollenallergi lav HRV?

Spørsmål: Den siste uka har HRV-verdiene mine sunket, uten at jeg kjenner meg syk. Legger ved bilde av kurven den siste tiden. (Den forrige perioden HRV sank var jeg forkjøla). Jeg er pollenallergiker, og droppet i HRV den siste uka samsvarer med at bjørkepollensesongen her i landet startet for fullt for en uke siden. Jeg har også ladet dårligere om natten siste uke. Vanligvis ser BB ut som på fredag 28. april, men hele siste uke har jeg hatt noe mer stress om natten, som lørdag 6. mai. Kan pollenspredningen ha skylden? Jeg vaksinerer meg (Staloral 3-trær) og tar derfor ikke antihistaminer. Har bare veldig milde symptomer som lett kløe i øynene og litt nysing. Begynte også å ta kreatin for en uke siden. Lurer på om jeg evt må slutte litt med det bare for å finne ut om det kan være kreatinen, og ikke pollen, som har skylden. Har prøvd å finne forskning på pollenallergi og HRV, men finner lite. På forhånd takk ????

Svar: Takk for godt spørsmål!

Det fine med å svare i denne spalten er at jeg må grave litt i forskningsrapporter, noe jeg vanligvis ikke gjør. (Min læringsstrategi normalt er å lese bøkene til verdens fremste eksperter som har brukt årevis på å studere forsking kombinert med klinisk erfaring og høste av deres kunnskap.)

Når det gjelder kreatin, fant jeg ingen gode forskningsrapporter, men jeg fant en artig test som en person hadde utført på seg selv, med Garminklokke. https://www.earthfedmuscle.com/blogs/articles/sleep-recovery-and-creatine-earth-fed-muscle Det viktigste med dette er at du kan bruke denne metoden til å utforske kreatinens effekt på akkurat deg. Oftest i forskning er det gjennomsnittet en er på jakt etter, men vi vil jo vite hvordan vi selv reagerer på ting.

På allergi fant jeg at Whoop sine tall tydet på at det ikke er spesielt stor variasjon ved allergi: https://www.whoop.com/thelocker/seasonal-allergies-sleep-respiratory-rate/ Igjen, det er sikkert store individuelle variasjoner. Noen renner litt fra øynene, andre har ødelagt søvn og utmattethet.

Jeg fant også en enslig, nysgjerrig person, som utforsket på egen hånd med antihistaminer og andre faktorer som mørk sjokolade: https://guavahealth.com/article/what-i-found-crunching-six-months-health-data. Det overrasker meg at det finnes såpass lite HRV forskning på allergi, som er såpass vanlig problemstilling. Kanskje er det flere i Pulskuren.no som har funnet ut noe?

Men det viktigste er altså hvordan allergi og allergimedisiner virker på deg! Og da kan Helsedagboken som vi nå skal lage være nyttig ved at du kan skrive ned medisiner du bruker og observere hvordan det virker inn på HRV, søvn og andre parametre. Bli gjerne med i testgruppen vår: https://pulskuren.no/groups/pulskuren-helsedagbok-testgruppe/

Ellers er det ikke noen allergigruppe her inne. Kanskje du kan starte en? Dersom du lager den som en åpen gruppe er det ikke noe ekstra arbeid forbundet med å starte den opp.

Hjertelig hilsen Dr. Torkil

Kommentarer

  1. Hei ???? Kunne vært interessant å vite hvor mange med pollen allergi dette gjelder for å få et større bilde, jeg sliter også med lav hrv nå i sommer, mistenker det kan være min allergi også.

    Kunne vært greit å starte en gruppe her inne om dette?